Sfântul lăcaș din capătul cartierului ieșean Copou a devenit neîncăpător azi dimineață, numeroși credincioși participând la slujba arhierească oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovniei. Un moment de bucurie a reprezentat și botezul micuței Teodora Raiosu, care a primit Taina Botezului, a Mirungeri, precum și prima ei Sfântă Împărtășanie.
„Odată cu învierea Sa, a reapărut în firea omului, în conștiința umanității, realitatea veșniciei”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa în cuvântul de învățătură, afirmând totodată că omul a fost creat nemuritor și că, prin Învierea Mântuitorului, este chemat să redobândească acest statut:
Biserica mărturisește, iar noi îndrăznim a mărturisi împreună cu ea, că Hristos înviind din morți a biruit moartea. „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le” este cântarea care răsună cel mai des în această perioadă. Toate cântările de la strană, toate scrierile legate de Sfintele Paști ale Sfinților Părinți, mărturisesc acest adevăr că Domnul Hristos este Biruitorul morții prin răstignirea, moartea și învierea Sa. Omul a fost creat de Dumnezeu să fie nemuritor, să nu cunoască moartea. Păcatul a introdus în firea omului, cu îngăduința lui Dumnezeu, moartea, pentru ca păcatul să nu aibă ultimul cuvânt și prin moarte, omul să pătrundă în taina nemuririi. Păcatul a introdus în lume moartea, iar oamenii s-au obișnuit atât de mult cu moartea, încât în vremea veche se pierduse la mulți oameni chiar și conștiința că există veșnicie, că există înviere din morți. Înviind, Domnul Hristos, spune învățătura Bisericii, a biruit moartea. Cu moartea Sa a călcat puterea morții, încât Sfântul Apostol Pavel spune că „Domnul Hristos este începutul învierii celor adormiți”, adică odată cu învierea Sa, a reapărut în firea omului, în conștiința umanității, realitatea veșniciei.
La momentul rânduit, după cântarea Axionului Învierii, ipodiaconul Petru Dan Munteanu a primit hirotonia întru diacon, urmând ca după o perioadă de slujire și practică liturgică, să fie hirotonit preot și numit paroh pe seama Bisericii „Sfinții Voievozi” din Zoițani, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani.
La finalul slujbei, părintele profesor Dragoș Bahrim a ținut un scurt cuvânt de mulțumire pentru binecuvântarea arhierească, felicitând totodată familia Raiosu care are începând de astăzi încă un membru creștin. După Sfânta Liturghie, cei prezenți au luat parte la o mică agapă și, conform tradiției pascale, au ciocnit ouă roșii.
Parohia Munteni-Copou se află la marginea Iașului, la capătul catierului Copou, în vecinătatea satului Breazu. A fost înființată la cererea unui grup de creștini din zona străzilor Dealul Zorilor, Aleea Mihail Sadoveanu și Viticultori, prin decizia 818/2006 a Arhiepiscopiei Iașilor, începând să funcționeze efectiv de la data de 1 ianuarie 2007. Atunci a fost numit actualul paroh, părintele prof. Dragoș Bahrim. Încă de la momentul înființării, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, s-a hotărât ca noua comunitate parohială să fie pusă sub ocrotirea Sfinților Maxim Mărturisitorul și Grigorie Palama.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătoarea orașului Botoșani
Mâine, 23 aprilie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei va sluji la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, cu prilejul sărbătorii orașului, iar vineri, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, ierarhul va oficia Sfânta Liturghie cu prilejul hramului Mănăstirii Bistrița din județul Neamț.